top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOncom Psikoloji

Daha Olumlu Düşünce İçin 4 Gerekli Adım

Güncelleme tarihi: 15 Şub 2022

Birçok dahi, bilge ve ünlü kişilikler günlük yaşamlarında bu gibi kendilerini harekete geçirecek ve daha iddalı olmalarını sağlayan olumlamaları kullanmaktadır

çünkü düşünceleriniz sözleriniz olur. Sözleriniz pozitif olsun, çünkü sözleriniz davranışlarınız olur. Davranışlarınız pozitif olsun, çünkü davranışlarınız alışkanlıklarınız olur. Alışkanlıklarınız pozitif olsun, çünkü alışkanlıklarınız değerleriniz olur.* Mahatma Gandhi

Olumlama inglizcede ”affirmasyon“ kökünden gelip onaylanma ve doğrulama anlamına gelmektedir. Almancada ise ”Bestätigung“ kelimesi ile eş deger olup onay ve tasdik anlamlarına gelmektedir. Yani insanın kendinde var olan güçlü özelliginin positif bi şekilde sözlü onaylamasıdır Olumlama. Sözlü bir şekilde insanın kendine kendini iyi hissetirecek telkinler beyan etmesi yemek, içmek, uyumak gibi temel ihtiyaçlardan birtanesi hatta ve hatta bireyin en öncelikli ihtiyacıdır Maslowun ihtiyaçlar hiyerarşi piramidine göre. Olumlamalar için bir kaç insana ruhsal terapi mahiyetinde gelen cümleler şöyle sıralanmaktadır:

  • Sevgiyi iç dünyamda hissediyorum

  • Kendime inanıyor ve güveniyorum

  • İçimdeki bilgeliğe ve sezgilerime güveniyorum

  • İçimde cesaret ve umut yükseliyor

  • Herkesin gördüğü gibi ben akıllı ve güzel bir insanım

  • Ben mutlu bir insanım ve her güzellik beni buluyor.

  • Her geçen gün daha da gençleşiyorum

  • Mutluluk bir seçim ve ben her zaman mutlu olmayı seçiyorum

Birçok dahi, bilge ve ünlü kişilikler günlük yaşamlarında bu gibi kendilerini harekete geçirecek ve daha iddalı olmalarını sağlayan olumlamaları kullanmaktadır. Bunların en ilginç örneği ünlü boksör Muhammed Ali’dir, kendisi her boks maçıdan önce aynada kendi gözlerinin içine bakarak “Kelebek gibi dans eder, arı gibi sokar, ben bu maçı alırım“ diyordu. Aynı şekilde zamanın yegane dahisi Albert Einstein her sabah yeniden uyandığında çalışma masasına oturmadan kendine aynada bakarak “ben çok çalışkanım, ben bu dünyaya iz bırakmadan göçmeyeceğim“ gibi telkinlerde bulunurdu. Olumlamaların hayatımıza her alanda positif katkı sağlaması garantilidir. Peki olumlama nasıl yapılır ?

  1. İstediğinize odaklanın Pembe fili düşünme dediğim anda ilk aklınıza gelen pembe fil olacakır. Zihin her ne söyleniyor ise onu canlandırıyor ve bilinçaltına emir olarak şartlandırıyor. Misal: “Seni artık düşünmemeye karar verdim“ derken direk o kişiyi düşünürüz, “Ben artık tatlı yemiyeceğim“ diyerek insan kendini tatlı yerken hayal eder ve bu bilinçaltına “tatlı ye“ emri olarak sunulur. Bu sebeple “artık her daim sağlıklı besleneceğim“ diyerek birey tam olarak kendini ne yaparken görmek ve bulmak istiyor ise bunu telkin olarak kurmalıdır.

  2. Gerçekci olun “Bir hafta icinde 15 kilo vereceğim“ demek hayal üstü bir durum olup zihin tarafından imkansız olarak kodlanıp insanı düşünce seline boğup zihin yorgunluğundan başka birşeye sebep olmaz. Birey her daim kendi karakteristik özelliklerini ve yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak olumlama yapması gerekmektedir .

  3. Şimdiye yoğunlaşın Her bireyin zaman zaman kullandıgı “daha sonra yaparım“ aslında tehlikeli bir özellik olup tembelligin ön habercisidir. Mutlu bir hayat istiyorum demek yerine Mutlu bir hayata sahibim demeyi denleyebilirsiniz.

  4. Duygu katın Duygu katıp istediğinizin hayalini kurmak bilinçaltını en yüksek oranda etkileyip en hızlı şekilde şartlanmasına sebebiyet vermektedir.



11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page