top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOncom Psikoloji

İlişkide İhmal Ediyor Olabileceğin Sınırların



İlişkideki sınırlar nedir, daha önemlisi benim ilişkimdeki sınırlarım nelerdir?

 

Her ilişki belirli boyutlarıyla güzeldir bilhassa. En başta heyecan ve tutku dolu olmaktadırlar. İlişkilerde kadın ve erkeğin birey olarak belirli sınırları vardır. Ve bu sınırları partnerleri geçsin istemezler, çünkü bunlar özel alanlarıdır. Bazen bu sınırların neler olduğunu iki taraf da bilemez ve özel alanlar çoktan aşılmış olur. Bu anlamda sınırın en güzel tanımı “sizi siz olmaktan alıkoyan her şeye dur demeyi bilmek” olacaktır. Bu sınırlara uyulmadığı taktirde ilişki içerisinde sorunlar ve tartışmalar başlayacak demektir.


Peki sınırlarımın aşıldığını nasıl anlarım?

 


Hayatımızda ve birçok ilişkimizde sınırlarımızı olaylar karşısında belirlemeyi öğrenmekteyiz. Mesela çalışma saatleri dışında gelen e-postalara cevap vermek ya da müsait olmadığımız halde bir randevuyu erteleyememek veyahut eşiniz tarafından istemediğiniz halde hakarete uğramak ve buna karşılık verince saygısızlıkmış gibi hissetmek gibi davranışlar, kendimize ayırdığımız zamanı ve özsaygımızı, birey olarak sınırlarımızı belirlemeyi engelliyor.


Sağlıklı ilişkiler kurmak hepimiz için oldukça önemli ve gerekli olsa da asıl soru ilişkilerimizde kendi isteklerimizi ne kadar öncelik haline getiriyoruz? Bir ilişkide hep partnerimizin istekleri, fikirleri, dedikleri mi sadece önem taşıyor yoksa bu ikili ilişkide sen de var mısın, yeri geldiğinde “ben” diyebiliyor musun?


Partnerin ile ilişkinde “hep sen” mi diyorsun, “ben” dediğin de oluyor mu?

 

Çoğu zaman fazla özverili davranarak veyahut “olsun o iyi olsun” düşüncesi ile uyumlu olmaya çalışırken benlik algımıza zarar verebiliyoruz. Aslında koyacağımız doğru sınırlarla hem sağlıklı bir benlik algısı geliştirip kendimize yetebilmemiz hem de sağlıklı ilişkiler kurmamız gerekmektedir.


Her birey kendi şahsi tercihlerine, hissettiklerine ve karakterine göre sınırlarını tespit edip açıklık ve dürüstlük ile bunları ilişkisinde belirtmesi gerekmektedir. Ben algısı, ben diyebilmek, yerine göre sağlıklı bencillik insani bir içgüdü ve yaşamda kalmamızı sağlayan en önemli unsurdur. Bu anlamda bireyler kendi haklarını başkalarının düşünmesini ve savunmasını beklemeden kendi kendilerini savunmaları gerekmektedir.


Ben partnerime karşı kibar olduğum için onun kırılmasını istemediğim için o da bana o şekilde davranır düşüncesi bir varsayımdan ibarettir. Ve açıkça bu talep dile getirilmeli, bana kibar davranılmasını hak ediyorum ve istiyorum denmesi gerekmektedir.




12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page